Het Verweesde Verzekeringswezen

Oldeberkoop mag met recht een kunstzinnig dorp genoemd worden. Iedere zomer vindt in Oldeberkoop de kunstroute “Open Stal” plaats. Wanneer deze kunstroute plaatsvindt staan verspreid door het hele dorp kunstwerken tentoongesteld en weten kunstliefhebbers vanuit het hele land ons mooie dorp te vinden.

Om te onderschrijven dat Oldeberkoop ook buiten de enkele zomerse weken die de kunstroute duurt genoeg moois te bieden heeft, is dit jaar begonnen met het uitzetten van de Parkbossen Kunstroute. Deze route leidt door de prachtig gerenoveerde parkbossen in Oldeberkoop. In deze parkbossen zijn al verscheidene kunstwerken opgenomen en de bedoeling is dat dit er nog meer worden. Het thema is hierbij ‘verweesde beelden’, beelden welke hun oorspronkelijke plek verloren zijn en welke een nieuwe plek verdienen.

Het eerste beeld dat binnen dit thema een nieuwe plek in Oldeberkoop krijgt is het beeld ‘Het Verzekeringswezen’. Dit beeld stond oorspronkelijk op een bankgebouw van de Friesland Bank aan de Grote Markt in Groningen, maar verloor haar plek toen dit pand in 2012 werd gesloopt.

Inmiddels is Het Verzekeringswezen geïnstalleerd op haar nieuwe plek, en wel op het gebouw van de voormalige CAV in Oldeberkoop, thans in ons eigendom. Na enkele jaren maar net boven het maaiveld uit te hebben gestoken staat het beeld nu weer waar het het beste tot haar recht komt, op grote hoogte neerkijkend op zij die haar passeren.